The rise of Natural Wine

גל זוהר

יין טבעי או natural wine (חייבים להודות שזה נשמע יותר טוב), הוא הנושא החם של השנים האחרונות. אנשי יין מכובדים נעימי הליכות ביום יום מתנצחים ללא פשרות עולם היין נחלק לשני מחנות. בצד האחד תומכי התנועה (movement), המשוכנעים כי זהו הדבר הטוב (והטעים) ביותר שקרה מזה שנים. מולם ניצבים כחומה בצורה המחנה שמזהיר מפני אותם יינות ואף מנבאים כי הם עלולים להמית על ראשינו אסון נורא.

 

במי אם כן, ניתן לבטוח. כמו כל דבר ועניין, האמת כנראה מורכבת מעט יותר. ביום חמישי שעבר שמנו פעמינו למכללת תל חי, שם מתקיים בפעם ה-9 כנס היין הישראלי, בהפקתו והשגחתו של איתי להט. על כתפינו הוטלה המשימה המורכבת להשכין שלום בין המחנות ולנסות למצוא פתרונים. שם, מעל עיניים בוחנות של עשרות ייננים, כורמים, סומליירים ושוחרים, ניסינו להציג זווית קצת אחרת של תפוח האדמה הלוהט הזה, ולהסביר שאולי לא מדובר לא באסון אך גם לא בגאולה.

 

התחלנו בסקירה קצרה אודות התהוות המושג. מי שנחשב בעיני אבים כמייסד והאב הרוחני הינו  Jules Chauvet, כימאי ויינן שפעל באמצע המאה ה-20 בבוז׳ולה, בימים ההם הפך האזור למפעל לייצור יינות בוז'ולה נובו, דבר שגרם שמסייה שובה צער רעב, וכתובת נגד החל לחפש אחר דרכים לייצור יינות תעשייתיים פחות, וטבעיים יותר. מסייה שובה אומנם לא זכה לראות את רעיונותיו מתקבלים באהדה, הדבר אכן קרה שנים אחדות לאחר מותו. עם תחילת שנות ה-2000 החלו יצרנים רבים לאמץ גישה זו ואף לשכללה.

 

הגדרה למהו יין טבעי לא קיימת עד היום, איך עיקריה של גישת נטורל מתבססים על חקלאות אורגנית או ביודינאמית, תסיסה באמצעות שמרי בר, התערבות מינימלית ביקב תוך שימת דגש על צמצום השימוש בSO2. כל אלה תאמו מאוד את רוח התקופה וככל שיצרנים רבים יותר הצטרפו ל״תנועה״, כך גדל נפח הקהל שקיבל את עקרונותיה בזרועות פתוחות.

 

חזרה לימינו. התנועה ממשיכה לצבור תאוצה ואוהדים. רבים הנמנים עמם מדגישים שכעת עליהם לא רק להתגאות במה שאינם עושים, אלא בעיקר לעסוק בשיפור האיכות של היין. בעבר יינות רבים אמנם היו נקיים מהתערבות או תוספות, אך היו עמוסים בפגמים שונים ומשונים כתוצאה מכך. דוגמה מצויינת ל״איך עושים את זה נכון״, מצאנו בדוגמת יקב The other right, המייצר יינות טבעיים באזור סידני אוסטרליה. את היקב מוביל היינן אלכס שולקין, מדען שעובד בימים כתיקונם במכון האוסטרלי ליין, שם הוא מסייע ליקבים רבים לייצר יינות קונבנציונליים (הכינוי של חברי התנועה ליינות שאינם טבעיים), טובים יותר. ביתר הזמן, הוא מייצר יינות ללא כל תוספת שאינה ענבים והתערבות מינימלית, תוך אמונה שיש יותר מדרך אחת נכונה. היינות, יוצאי דופן ברמת האיכות שלהם, ונמכרים כולם במכירה מוקדמת למיטב הסומליירים באוסטרליה ובעולם כולו.

 

אנחנו מקווים שנזכה לארח את אלכס בקרוב אצלנו, כדי לנסות ולשכנע גם אתכם, כי קיימת יותר מדרך אחת לייצר יין טוב, וטעים במיוחד.